Si - Jo Yip Man

Marele Maestru al Wing Tsun Kung Fu

Si-Jo Yip Man

       Marele maestru Yip Man s-a născut la 14 Octombrie 1893 sub dinastia Ching în oraşul Fatshan din provincia Kwantung.

       Numele său original era Gei Man avea un frate mai mare Gai Gak şi două surori mai mici Wan Mei şi Wan Hom. A învăţat de la vîrsta de şase ani de la maestrul Chan Wan Shun , fiind ultimul şi cel mai tînăr discipol al acestuia. În anul 1905 Chan Wan Shun moare dar înainte de moarte l-a încredinţat pe Ng Chun Sao cu datoria de a-l învăţa în continuare pe tănărul Yip Man.

          În 1908 este ajutat de către o rudă să-şi găsească locuinţă în Hong Kong, pe Kane Road, unde a studiat ca bursier la colegiul St. Stephen. Între anii 1909-1913 s-a întâlnit cu unul dintre fii lui Leung Jan cu Leung Bik de la care a învăţat patru ani şi astfel Yip Man a ajuns să posede toată ştiinţa Wing Tsun.

          Timp de peste 20 de ani între anii 1914- 1937, Marele maestru Yip Man a lucrat mai ales în armată şi poliţie. S-a căsătorit cu Cheung Wing Sing un descendent al unui ministru din dinastia Ching , au avut patru copii : fii Yip Chun(Yip Hok Chun) , Yip Ching (Hok Ching) şi fiicele Ar Sum şi Ar Wun. În afară de ocupaţie s-a întâlnit şi s-a antrenat cu mulţi maeştri printre care îi găsim pe Yuen Kay - San, Yiu Choi şi Tong Kai. De atunci grădina maestrului a fost cumpărată de guvern şi declarată muzeu.

 

          Între anii 1937 -1945 sub ocupaţia japoneză Yip Man trăia în Fatshan şi lupta împotriva invadatorilor. Când satul său natal a fost ocupat a rezistat şi nu s-a înclinat guvernului marionetă. Un prieten Chow Cheng Chung i-a ajutat familia cu alimente. Marele maestru drept mulţumire a început să-i înveţe fiul pe Chow Kwang Yiu. Între 1941 şi 1943 în Wing On a predat la prima generaţie: Kwok Fu, Chan Chi Sun, Ng Ying, Lun Kai.

Si-Jo Yip Man osztálya


                   După capitularea japoneză, abia în 1948 a început din nou să predea unui prieten Tong Kai Pang Nam, la Asociaţia Atletică Cheung Yee din Fatshan . În 1949 din faţa lui Mao, marele maestru Yip Man a emigrat în Hong Kong prin Macao. După aceea în iulie 1950 a început să predea în Kowloon pe strada Dai Lam la Asociaţia Muncitorilor din Restaurante. În prima clasă a avut numai 8 elevi printre care era Leung Sheun şi Lok Yiu. Toţi erau muncitori în restaurante şi de aceea această grupă se v-a numi "prima fază a Asociaţiei Muncitorilor din Restaurante. De asemenea a lucrat şi în sindicat în Hong Kong.

                 În 1953 din cauza alegerilor din sindicat a mutat şcoala pe strada Hoi Tan . A început să predea şi ore private în Templul Celor Trei Prinţi, pe strada Yue Chow. În 1954 a început să predea din nou membrilor Sindicatului Muncitorilor din Restaurante aici l-a învăţat şi pe Lo Man Kam şi Kan Wah - Chit (Victor Kan). Între 1955-1957 s-a mutat înapoi în Kowloon unde l-a avut discipol pe Lee Siu-Ling (Bruce Lee) Hawkins Cheung şi mulţi alţii. Între 1957-1963 a predat şi a dat ore private în nenumerate locuri, atelierul de ceramică al lui Sau Kai Wan şi Shun Kei, la Tai Po Road nr . 61, în Lee Chang Ok Chuen şi la croitoria lui Yee Wa. Aici a avut discipol pe Cheun Yiu  Wing , Chan Wun Lam, Kwok See Yan şi Peter Chang.

Si-Jo Yip Man és Bruce Lee

                       În 1963 şcoala s-a mutat la et . I al restaurantului Tai Sang de pe strada Fook Chuen din Tai Kok Tsui. Majoritatea discipolilor au venit în această clădire să înveţe de la maestru. În acelaşi timp maestrul a predat şi la poliţie de pe strada Hin Hing în Sao Po Kong. Printre discipoli erau Tan Sang , Lee Yiu Fei, Wong Kok şi mulţi alţii.

                       În 1965 marele maestru Yip Man a închis şcoala şi s-a mutat înapoi pe strada Tong Choi. Nu mai preda activ, dădea numai ore private în propria locuinţă.

                        În 1967 a fondat Ving Tsun Athletic Association prima asociaţie oficială de arte marţiale. După aceea a predat în mai multe locuri, locuinţa Chen Wei Hongs de pe Waterloo Roadon şi pe Chi Yau Roadon , asistenţi i-au fost Jun Ching On, Fung Hon şi alţii. A fost prima dată când maestrul a acceptat discipol o femeie pe Ng Yuet Dor. Pe Siu Fai To şi în casa lui Yip Sing Cheuk a predat şi avocaţilor. Acesta a fost ultimul loc unde marele maestru a predat Kung Fu.

                       În anii 1960 şi 1970, ultimul discipol al maestrului Yip Man a fost , maestru prof. Leung Ting, el a devenit moştenitorul sistemului Wing Tsun Kung Fu , succesorul marelui maestru Yip Man.

                       La 1 Decembrie 1972 la vârsta de 79 de ani Si Jo Yip Man a decedat în propria locuinţă de pe strada Tong Choi.

 

Si-Jo Yip Man és Si-Jo Leung Ting 1                       Si-Jo Yip Man és Si-Jo Leung Ting 2