Stilul , Caracteristicile tehnicilor Wing Tsun Kung Fu

 

               Avînd în vedere natura ei, Wing Tsun este un Stil care se bazează pe lejeritate, nu foloseşte principiul forţă contra forţă, ci conduce forţa în altă direcţie, o lasă să treacă. Atacurile nu sînt blocate , sînt conduse în altă direcţie. Aceasta este caracteristica tuturor tehnicilor Wing Tsun . Prin urmare un practicant de wing tsun are şanse mari în lupta contra unei adversar mult mai puternic.

 

O altă caracteristică de bază constă în faptul că atacul şi apărarea nu sînt executate în doi timp, ci simultan în aceleaşi timp.

 

            Sînt atacate părţile sensibile ale adversarului (în funcţie de gravitatea situaţiei) :Ochi, Nas, Maxilar, Gît, Piept, Organe genitale,articulaţii, pentru că aceste părţi nu se pot antrena. Aceste părţi ale corpului sînt sensibile şi pentru un om mai mare şi mai puternic.

 

              Tehnicele de atac nu necesită mişcări speciale, flexibilitate, acrobaţii, ele sînt caracterizate prin simplitate. Pot fi lovituri cu pumnul (lovitură dreaptă, croşeu, upercut) cu palma, cotul, mîna, înţepături, puncţii, lovituri cu piciorul. Loviturile de picior sînt executate la înălţime mică, maxim abdomen, deoarece oferă o mai mare siguranţă.

Loviturile înalte de picior sînt nesigure, deoarece dacă sînt anihilate te pun în situaţie de instabilitate.

 

   Wing Tsun foloseşte toate cele 5 etape de luptă:

-         lovituri cu mîna

-         lovituri cu piciorul

-         lupta de aproape (tehnici cu cotul şi genunchi)

-         punerea adversarului la sol

-         lupta la sol

 

             Atacurile sînt rapide şi dimanice. Practicantul de Wing Tsun nu se opreşte nici o secundă, se mişcă în continu , execută tehnicile fără oprire legate între ele, astfel adversarul este obligat să se apere tot timpul şi nu are timp de atac.

 

             Tehnicile nu sînt executate în ordinea învăţată ci în funcţie de situaţia ivită adaptate la circumstanţe.Prin urmare nu există nici o problemă în cazul în care adversarul efectuează un atac sau o aparare pt care practicantul nu  a primit nici o pregătire. Practicantul poate să cîştige lupta cu tehnicile îvăţate pînă atunci, folosind aceste tehnici în funcţie de situaţia de luptă.

 

              Wing Tsun nu este sport, sport de concurs, este artă marţială. Nu sînt reguli de aceea nu sînt nici concursuri. Wing Tsun Kung Fu are o singură regulă care spune că nu sînt reguli. Într-o luptă se pot folosi orice tehnici în interesul supravieţuirii.

 

           Caracteristica comună a tuturor tehnicilor folosite este eficienţa, sînt folosite numai tehnici care întradevăr funcţionează. Tehnicile inutile aşa numite tehnici moarte nu au loc în Wing Tsun Kung Fu.