Bruce Lee


Bruce Lee

1940. november 26. éjjeli órái a kínai horoszkóp szerint a Sárkány Évében a Sárkány óráinak számítanak. Ekkor szülte meg Grace Li negyedik gyermekét, a Kicsi Sárkányt San Francisco kínai negyedében. A Bruce nevet egy ápolónő javaslatára kapta a már akkor is eleven, életerős baba.

3 éves volt, amikor apja, Li Hoi Shuen, a kantoni színész turnéja véget ért az Államokban, így hazatérhettek Hongkongba. Jómódú családban nevelkedett és édesapjának köszönhetően 8 éves koráig számos filmben játszott el zsivány, csavargó, tolvaj szerepeket, mely kihatással voltak jellemének alakulására. Már ilyen fiatalon, első nagysikerű filmje után népszerű lett, és az emberek mindenütt felismerték. A diáktársai egyik fele tisztelte őt, a másik folyton meg akart vele küzdeni. Kínában az utca kölykei bandákba tömörültek és gyakran utcai verekedésekben dőltek el ezek a gangok közti területi harcok. Lee elemében érezte magát az utcán és korán megtanulta, hogy csak a győzelem a fontos, stílus és szabály itt nem számít.

Egyik alkalommal azonban egy kung fus kis híján kiütötte őt, és ez a vereség egy életre szóló döntést eredményezett. Elhatározta, hogy kung fut akar tanulni. Egy jóbarátja segítségével megismerte Si-Jo Yip Man-t, aki a Wing Tsun harci rendszer nagymestere volt. A nagymester rögtön a tanítványává fogadta és Lee látva a stílus egyszerűségében rejlő hatékonyságát, hatalmas fanatizmussal kezdett edzeni. Heti hatszor edzett Yip Man nagymesternél, és az edzéseken kívül tükör előtt csiszolgatta a technikákat. Reggeli közben szabad kezével az asztal lábát ütögette, fél lábon állva öltözködött, hogy fejlessze egyensúlyérzékét. Gyakran korábban érkezett a társainál a tréningekre és az odaérkező tanulóknak azt mondta: "Ma a mester betegsége miatt az edzés elmarad." Az így szerzett különórákkal még gyorsabban tudott fejlődni.

Si-Jo Yip Man és Bruce Lee


A tanult technikákat mindig ki is próbálta a gyakorlatban, később azonban egyre jobban kezdett kiszakadni az utcai bandájából. Egyszer Yip Man nagymester azt javasolta neki, hogy ne járjon egy darabig hozzá, gondolkodjon el inkább a lágyságról, ami számos kínai harcművészet alapja. Lee hiába töprengett, nem jutott előbbre a kérdésben, így aztán apja dzsunkájával kievezett a tengerre. Ekkor ismert rá, hogy a víz lágyságában hatalmas erő rejlik. Áthatol a réseken, felveszi az edény alakját, kikerüli az akadályokat, mégsem sérül meg, sőt a legkeményebb sziklát is elsöpri, ha az útjába kerül. Mestere megpróbálta megtanítani Lee-nek a lazítás és elkülönülés fontosságát. "Őrizd magad azáltal, hogy követed a dolgok természetes folyását és semmivel nem szegülsz szembe! A természettel soha ne szállj szembe. Soha ne közelíts frontális ütközéssel a problémákhoz, hanem próbáld meg úgy irányítani őket, hogy együtt haladsz velük!" szólt Yip Man nagymester tanítása.

Agresszív természete és elszántsága miatt azonban tanulótársai szemében egyre elviselhetetlenebb lett, míg végül egy szigorú kínai hagyomány miatt távoznia kellett az iskolából, mivel édesanyja európai származású volt. 1958-ban visszatért szülőföldjére, az Egyesült Államokba. Seattle-ben telepedett le, beiratkozott az Edison gimnáziumba és egy vendéglőben felszolgálóként dolgozott. Mivel kapcsolata majdnem teljesen megszakadt mesterével, más harci művészeteket, küzdősportokat is elkezdett tanulmányozni. Csak a hatékony, alkalmazható elemekre koncentrált, és ezekből kidolgozta saját harci rendszerét. Később a stílus neve Jeet Kune Do lett, jelentése a Feltartóztató Ököl Útja. Eközben leérettségizett és beiratkozott a seattle-i egyetem filozófiai szakára. A pénzt azonban már nem konyhai munkából kereste, sokkal inkább neki való dolgot talált: harcművészetet kezdett oktatni egy parkban diáktársainak. Látványos elemekkel fűszerezte tanításait, amilyeneket korábban még sohasem lehetett Amerikában látni.

Bruce Lee rúgás

Később saját iskolát nyithatott egy barátjával, Jun Fan Gung-Fu Intézet néven. Nem hirdették magukat, de az edzések magas színvonalának híre gyorsan terjedt, így egyre több tanítványuk lett. A kung fu mesterei közt azonban az iskola nem aratott osztatlan sikert, hiszen ők a kung fut mindig is titokban kezelték, tilos volt bárkit beavatni, aki nem kínai. Bruce Lee így számtalan kihívást kapott, aminek a tétje az volt, hogy ha veszít, be kell fejeznie tanításait. Ő azonban sohasem vesztett.

Az egyetemi évek alatt ismerkedett meg Linda Emeryvel, egy svéd származású amerikai lánnyal, akit később feleségül vett. Linda egy csendes, félénk lány volt, így tökéletes nyugalmával képes volt kiegyensúlyozni Lee erőszakos jellemét. Mindig mellette állt, és segítette edzéseiben. 1965-ben megszületett első gyermekük, Brandon Lee, akit 1969-ben lányuk, Shanon követett.

Bruce Lee filmen 1

San Franciscóba visszaköltözve bemutató körutakat kezdtek szervezni. Itt mutatta be először a legendás, 1 inches, visszarántás nélküli, hihetetlen erejű ütését és a rendkívüli erő- és reflexgyakorlatait. Ezekről a bemutatókról gyakran videó is készült, így innen egyenes út vezetett Hollywoodba. Felismerték tehetségét és hamarosan hatalmas népszerűségnek örvendhetett. A következő filmekben kapott szerepeket:

  • 1966-67: A zöld lódarázs
  • 1969: Marlowe
  • 1970: Longstreet
  • 1971: Nagyfőnök
  • 1972: Tomboló ököl, A Sárkány útja
  • 1973: A Sárkány közbelép

 

Bruce Lee filmen 2


Ezek a filmek mindenki számára ismertté tették Bruce Leet, aki azonban egyre nehezebben viselte a sztárélet kötelezettségeit, hiszen kevés ideje maradt harcművészeti rendszerének csiszolására. Egy 1970-ben bekövetkezett hátsérülése miatt 3 hónapig ágyban kellett feküdnie, amit nagyon nehezen viselt. Bruce azonban feltalálta magát, több száz féle harcművészeti stílust tanulmányozott és elolvasta Spinoza, Krishnamurti és Konfucius összes művét és ezekből átvette mindazt saját harci rendszerébe, filozófiájába, amivel egyetértett. Leírta gondolatait, ábrákat rajzolt és felmerült benne a gondolat, hogy Jeet Kune Do címmel kiadja könyv formájában. Ez azonban már csak halála után valósulhatott meg.

A feszültség Bruce körül azonban egyre csak nőtt. Megromlott a kapcsolata a sajtóval, korábbi barátaival is gyakran összezördült: sikerének köszönhetően egyre több ellensége lett. 1973 tavaszán egy edzés során rosszul lett és kórházba kellett szállítani. Teste görcsbe rándult és erős izomzata miatt alig tudták lefogni. Több óra elteltével tért csak magához, amikor javasolták az orvosok, hogy vizsgáltassa ki magát. Ezek a vizsgálatok azonban semmi rendellenességet nem mutattak ki, de felírtak neki egy Dilatin nevű gyógyszert, amelyet általában epilepsziás betegeknek adnak. Így Bruce már két gyógyszert szedett ebben az időben, egyet a korábbi hátsérülése miatt, és az előbb említett Dilatint. 1973. június 20-án A halál játéka című film kapcsán elment Betty Ping Peihez, egy tajvani színésznőhöz, hogy szerepet ajánljon neki. Betty üdítővel kínálta, és a beszélgetés során többször erős fejfájásra panaszkodott Bruce. Kapott egy fájdalomcsillapítót és ledőlt pihenni. Egy óra múlva Betty többször is próbálta felébreszteni, de mindhiába. Orvost hívott és elszállították az Elisabeth kórházba, ahol az orvosok egy órán át próbálták kihozni a kómából, sikertelenül. 1973. június 20-án éjjel bejelentették: a harcművészetek koronázatlan királya meghalt.

A hírt mindenki mély megdöbbenéssel fogadta. Hihetetlennek tartották, hogy egy olyan fizikai adottságokkal és életerővel rendelkező férfi, mint Bruce Lee, 32 évesen, befejezetlenül hagyva életművét, elhagyja az élők sorát. Halálával kapcsolatban pletykák, feltételezések kezdtek terjedni. Sokak szerint ellenségei ölték meg, hiszen halála előtt több fenyegető levelet is kapott. A rendőrség nyomozást rendelt el és a boncolás során kimutatták, hogy a halál oka a fejfájásra kapott fájdalomcsillapítóra való gyógyszerallergia lehetett. Tény viszont, hogy biztosat a mai napig nem tudhatunk, hiszen a Bruce Lee életével kapcsolatos források gyakran teljesen ellentétes tényeket tárnak fel.

 

Bruce Lee sírja

 

Forrás: www.wtszeged.hu
 

 

Jackie Chan

Jackie Chan

A kezdetek

Jackie Chan a Ló évében, 1954. április 7-én született Hongkongban, Chan Kong-sang néven. Szüleivel, akik a francia nagykövetségen dolgoztak, szegényen éltek. A kis Kong-sang (Jackie) volt az egyetlen gyermekük.

A Pekingi Opera évei

Hatéves korában beíratták a Pekingi Operába, itt tanult tíz éven keresztül. Mestere Yu Jim-Yuen, akinek köszönheti egész későbbi karrierjét. Az iskolában a tanulók hagyományos kínai művészetekkel foglalkoztak, mint az előadás, éneklés, színjátszás, akrobatikus és harcművészetek. Számos tradicionális kínai harcművészetet sajátítottak el, különböző fegyvernemekben lettek járatosak. Napi 18 óra gyakorlási idő, rendkívüli fizikai terhelés volt a követelmény, gyakran veréssel egybekötve. Amikor Jackie szülei Ausztráliába költöztek, Yu mester keresztfiává fogadta a fiút. Az iskolában ismerkedett meg későbbi, filmbeli sztártársaival, akik ma Hongkong híres színészei közé tartoznak (pl. Samo Hung, Yuen Biao, Yeun Wah).

A filmezés kezdetei

Jackie első szerepét nyolcéves korában játszotta. Ezután több filmben is feltűnt még 17 éves kora előtt, először mint gyerekszínész, később kaszkadőrként. Az iskola elvégzése után kisebb szerepeket vállalt. 1971-ben kapta első főszerepét. 1973-ban két filmben szerepelt együtt a kung fu mozi akkori királyával, Bruce Lee-vel. Már ekkor feltűnt, hogy hihetetlenül energikusan és bátran dolgozik.

Jackie Chan ütés

Chanből Jackie

Jackie megismerkedett Willy Channel, aki a mai napig barátja és személyes menedzsere. Felvette a Sing Lung nevet, melynek jelentése "sárkánnyá válni", avagy "kész sárkány". 1976-ban forgatott egy filmet Lo Wei filmtársulatánál, Bruce Lee nyomdokain haladva. Bár kitűnt rendkívüli tehetsége, a híresség árnyékában nem tudott igazán érvényesülni. Több filmet készített Lo Weinél, de egyik sem aratott túl nagy sikert. 1976-ban követte szüleit Ausztráliába, ahol egy építkezésen vállalt munkát. Egy Jack nevű barátja vitte el ide, aki a munkások számára megjegyezhetetlen kínai név helyett Jackként mutatta be. A Jack egy idő múlva Jackie-vé vált - s megszületett az új név: Jackie Chan.

Pozitív fordulatok

1970-ben a Seasonal Filmtársulatnál forgatott filmben (Kígyó a sas árnyékában) új arculata bontakozott ki: jó történetben jó játék, könnyed, humoros tónus. Végre megszabadulva a tehertől, hogy olyanná váljon, mint Bruce Lee, előtérbe kerültek Jackie jó tulajdonságai, remek időzítése, hatalmas komikusi képességei. A film óriási siker volt Hongkongban. Ezután következett a Részeges mester, mely rögtön az élre került, s Jackie lassan rátalált saját, utánozhatatlan stílusára.

Amerikai kirándulás

Jackie átpártolt egy másik filmtársulathoz, azonban Lo Wei bosszúja üldözte. Emiatt elküldték Amerikába, ahol megpróbált betörni az amerikai sztárpiacra. Ez nem sikerült, mert Jackie - megfelelő szerep híján - nem tudta kibontakoztatni képességeit. Feltűnt azonban az Ágyúgolyó futam című filmben a japán versenyző szerepében. Hongkongban a Golden Harvest társulat kiváltotta előző helyéről, így szabadon visszatérhetett hazájába.

Jackie Chan rúgás

Jackie hiteles

Amerikai útja nem bizonyult hiábavalónak, mert olyan korai filmcsillagokkal ismerkedett meg, mint Harold Lloyd és Buster Keaton. Csodálattal tekintett a nagy elődökre, rájött, hogy a látványos akciók, kifinomult, pontos mozgás, megfelelő időzítés többet adhatnak, mint a szavak. Filmjeiben új irány tűnt fel: a kosztümös, hagyományos kung fu filmek helyett a történeteket a mai korba helyezte. Megmaradtak viszont a tökéletesen koreografált jelenetek, a remek harcművészeti elemek, a könnyedség és humor. A kaszkadőrös akciók egyre látványosabbakká váltak. Ezeket Jackie maga játszotta el, s ez a mai napig tisztelendő jellemzőjévé vált. Sok filmet forgatott régi barátaival, akik még a Pekingi Operában voltak diáktársai. 1985-ben újra megpróbált betörni az amerikai filmvilágba, de nem sikerült megtalálnia a neki való szerepet.

A nagy áttörés

Visszatért Hongkongba, itt viszont bombasikert aratott a Police Story-filmekkel. Ezután híres művek egész sora következett. Mindegyik bővelkedik a gyors, pontosan szerkesztett harci jelenetekben, valamint a nemegyszer életveszélyes kaszkadőrmutatványokban. Az istenek fegyverzete című film forgatásán például Jackie úgy megsérült, hogy fején máig viseli a sebhelyet. Hongkongban megalapozta helyét, mint első számú akcióhős. Saját filmtársulatot hozott létre, s egyre-másra ontotta a jó filmeket. Végre felfigyelt rá egy amerikai társulat, a New Line Cinema, s megvásárolta Jackie következő filmjének forgalmazási jogát. Az 1996-os Balhé Bronxban végre meghozta a várva várt amerikai kasszasikert, s rengeteg Jackie Chan rajongót.

 

Jackie Chan ma

Jackie vágya

Jackie egyre fejleszti sajátos, utánozhatatlan stílusát, mely oly egyedülállóvá és élvezhetővé teszi filmjeit. A filmtörténetben betöltött helyéről így nyilatkozott: "Szeretném, ha úgy emlékeznének rám, ahogyan én Buster Keatonra. Mikor az emberek róla vagy Gene Kellyről beszélnek, azt mondják, igen, ők jók voltak. Talán egy napon Jackie Chanről ugyanígy nyilatkoznak majd."

 

Forrás: wingtsunpest.hu